Konzervativno zbrinjavanje zuba i beljenje zuba

Beljenje zuba Vračar Beograd

Konzervativno zbrinjavanje zuba podrazumeva:


1. Uklanjanje kariozne lezije iz zuba i postavljanje adekvatnog ispuna (plombe)

Amalgamske (tamne) plombe danas se sporadično koriste. Primat su dobile kompozitne (bele) ili glasjonomer plombe. Ovi materijali pored funkcionalnog efekta postižu i dobar estetski efekat.


2. Endodonsko lećenje zuba

Podrazumeva čišćenje kanala korena zuba. Kada iz bilo kog razloga zubu mora da se izvadi nerv i krvni sudovi, pristupa se endodonskom lečenju (čišćenju kanala korena i punjenje kanala određenom pastom.) Svaki devitalizovan (zubu bez živca) i endodonski izlečen zub ima indikaciju za nadogradnju i krunu.


Folija za beljenje zuba

3. Beljenje zuba

Beljenje zuba je postupak kojim se pacijentima koji nisu zadovoljni svojom bojom zuba, zubi izbeljuju. Beljenje zuba moze biti ordinacijsko i kućno. Ordinacijsko beljenje se vrši u ordinaciji pomoću vodonik-peroksida ili karbamin-peroksida i lampe koja pojačava dejstvo preparata. Pacijentu se očiste zubi, zaštiti se gingiva, premažu se zubi preparatom za beljenje i prosvetle lampom. Pacijent za sat vremena dobije novi osmeh. Posle beljenja zubi mogu biti osetljivi na hladno. Pacijent 48 sati ne sme da pije tamna pića poput crnog vina, koka-kole, pa i kafe. Kućno beljenje podrazumeva pravljenje individualnih folija na osnovu otiska pacijentovih zuba. Pacijent dobije pastu koju stavlja u foliju. Foliju nosi noću od 5 do 7 dana. I kod kućnog beljenja potrebno je kontrolisati pacijenta. Savete i prednosti jedne ili druge metode dobićete u ordinaciji.


Iplant i solo kruna na njemu - Implantologija