Dečija stomatologija i ortopedija vilica

Dečija i preventivna stomatologija

Dečija stomatologija Vračar Beograd

Rad sa decom svih uzrasta zahteva posebnu paznju. Motivacija i obuka dece o pravilnoj oralnoj higijeni zahtevaju posebno angažovanje lekara. Profesionalan pristup i bezbolno lečenje mlečnih i stalnih zuba čine naše male pacijente srećnim i zato nam se rado vraćaju.

Ortopedija vilica

Pravilan položaj zuba u zubnomn nizu je jedan od uslova za pravilan međuvilični odnos i pravilnu funkciju žvakanja. Uspostavljanje pravilnog međuviličnog odnosa postiže se sledećim aparatima;

Dečija stomatologija Beograd
  1. Pokretnim ortodonskim aparatom
  2. Monoblokom
  3. Fiksnim aparatom
  4. Inman protezom
  5. Folijama za ispravljanje zuba

1. Pokretni ortodonski aparat (takozvana dečija proteza) je aparat koji se najčešće daje deci. Ovim aparatom postižemo širenje vilice kako bi se pravilno smestili stalni zubi. Da bi aparatom postigli dobar efekat neophodno je da dete nosi aparat 12-14 časova dnevno.

2. Monoblok je funkcionalni pokretni aparat. Aktivira se delovanjem mišića orofacijalne regije. Ovaj aparat ima biološki pristup jer kao izvor sile za ispravljanje anomalije koristi mišićnu aktivnost. Glomazan je i sa njim pacijent ne može da jede, pije, i priča.

3. Fiksni aparat je aparat koji se fiksira (zalepi) za zube i uz pomoć sile pomeza zube i postiže pravilan položaj. Prosečan period nošenja ovog aparata je oko dve godine. Kontrole su obavezne jer lekar pravilnim zatezanjem žica pomera zube.

4. Inman proteza je pokretni aparat koji ima usku indikaciju. Reguliše položaj samo prednjih zuba. Postiže dobre rezultate ako je pacijent pravilno nosi.

Fiksni aparat Ortopedija vilica

5. Folije za ispravljanje zuba uspešno ispravljaju nepravilne odnose između zuba. Folije se izrađuju na osnovu predhodno 3D isplaniranog tretmana. U zavisnosti od anomalije pacijent dobije određen broj folija koje treba da nosi 20 sati dnevno. Folije se menjaju obično na 15 dana uz kontrolu lekara.

Proteza Folija za ispravljanje zuba - Ortopedija vilica